Verhalenverteller Kees van Wanrooij

  

Verhalen.

Mijn verhalen zijn verzameld van over de hele wereld. En beschrijven vele culturen. Van Lakota tot Spaans en van Iers tot Grieks.


Hieronder volgen enkele voorbeelden uit het brede repertoire:

Sprookjes en legendes:

* De ijzeren laarzen:

Waarin Ferdinand leert over de keuzes in goed en kwaad, maar ook over de ware liefde. Oei en dat blijkt wel heel moeilijk.


* Gawain & Lady Ragnell.

Nog een verhaal over ware liefde, en nog steeds een ontroerend en puur verhaal. Hoe je snel op het verkeerde been gezet wordt als je alleen maar naar de buitenkant kijkt.


* Griezelverhalen van Edgar Allen Poe


* Jim, de man die geen verhalen kende.

Een waar vakman die Jim. Huizen bouwen, sloten graven, tafels maken? Geen probleem voor Jim. Maar een verhaal vertellen? Nee, niets bleef hangen in die grote kop van Jim, en dat in een tijd dat er geen tv, telefoon, internet of krant was, en mensen elkaar vermaakten met het vertellen van verhalen. Hoe Jim het dan toch, met behulp van wat magie voor elkaar krijgt een verhaal te vertellen? Luister maar en vertel het verder!

 

Voor de kleineren onder ons.

* Roodkapje      :           Wat zit er toch allemaal in dat mandje?

* Vrouw Holle   :           Je krijgt wat je verdiend.

* Repelsteeltje   :           Niemand weet, niemand weet... Ja maar wij wel!

 

* De jongen met de koeiehuid. (Iers)

Timothy O 'Leary slaat er zich dapper doorheen. Reuzen, wolven en de duvel zelf en het moeilijkst: Hoe maak je een chagrijnige verwende prinses aan het lachen en hoe haal je die over met je te trouwen?


Repertoire verhalen.

* 1001 nachten.


* Alladin, Ali Baba, de gebochelde nar, Scheherazade Ze komen tot leven voor u, de oorspronkelijke verhalen, vol Dzjinns, kobolden en vliegende paarden.

 


Roald Dahl.

Nog even voor het slapen gaan, de verfijnde horror van Roald Dahl.

* De Fijnproever.


* Het lam ter slachtbank.


* Lady Turton.


* Botibol wedt op het verkeerde schip.

 

Uit eigen land.

* De Vliegende Hollander:

Varen zal ze, varen zal ze, al is het tot in de eeuwigheid maar varen zal ze...


* Vrouwtje van Stavoren:

Als je door goud en geld niet meer ziet wat echt belangrijk is.


Winterse verhalen.

* De ijskoningin:

Hoe liefde en ware vriendschap een hart laat ontdooien.

 

* Het meisje met de zwavelstokjes:

De verleidelijke warmte van ... .... 1, 2 of 3 zwavelstokjes.

 


Griekse mythologie:

* De geheimen van de Minotaurus, Ariadne en koning Minos.


* Laat u mee voeren in de droom van Daedalus en Icarus.


* Perseus en Medusa.


* Orpheus & Eurydice

Toch wel een van de meest aansprekende verhalen uit de Griekse traditie. Een verhaal over de liefde over de dood heen. We maken kennis met Hades, Persiphone, Charon de Veerman en de betekenis van de rivieren de Lethe en de Styx.


Uitgelicht:

* Roosje Weiss, de holocaust door de ogen van een kind.

Dit wel heel specifieke verhaal speelt zich af gedurende de Tweede Wereldoorlog, in Duitsland. En ik wil dit verhaal vertellen omdat ik walg van oorlogshitsers en altijd de kinderen op smeulende puinhopen te zien met honger en angst in de ogen, vuil en voor altijd kind af. Roosje voert ons langs die werelden. Van onbevangen spelen op het stationnetje met haar vriendin Gertl, tot alleen, verbaasd en bang. Die grote mensen praat begrijpt ze totaal niet. Achteraf weten wij hoe alles afgelopen is, of nog steeds niet afgelopen is. Ik wil dit verhaal overal vertellen waar nodig is.


Roosje doet wat ik misschien niet zou durven. Volkomen illegaal en met vrees voor eigen leven brengt ze een paar kinderen in het nabij gelegen concentratiekamp eten. Ze spiegelt mijn vraag: hoe moedig zou ik zijn...?

Voor meer info, klik de button Roosje Weiss aan. 


* Scrooge, a Christmas Caroll

Is dit de nawee van een rotte aardappel, een schimmelige kaas of..? De overleden partner van vrek Scrooge, komt als geest op bezoek. Hij waarschuwt voor de zware last die Scrooge opbouwt door zijn liefdeloosheid en gierigheid. 3 Geesten zullen nog volgen, Verleden, Heden en Toekomst. Ze zullen Scrooge volledig veranderen. Een ander mens ontwaakt de volgende ochtend. 


* Halloweenverhalen die je niet licht vergeet:

Bloedstollende verhalen van Frederic Brown en angstaanjagende horror uit de Ierse traditie. Verhalen zoals die verteld werden bij het vuur terwijl de gure winden rond het dak raasden en de luiken lieten klapperen. Onder andere het befaamde: De Afgrijselijke Vrouw en Llyn y Fan Fach: Als je de wereld door de ogen van trollen zou kunnen bekijken, je zou nooit meer slapen.
NIEUW!

* Verhalen van Dario FO:
Het eerste wonder van het Kindeke Jezus.
Een hilarische kijk op de vroege jeugd van onze wonderdoener.
Toch een behoorlijk rotjong...
Arme Jozef,
Arme Maria!